bye bye!

sista dagen i kitwe!. tar bussen till lusaka snart! kanns jatte konstigt och nu nar man val ska aka vill man inte! blev en del hej da igar. gav bort halva mig, iaf materiellt, och lite andra inkopta hej-da-presenter igar.

kitchenpartyt var en fest vill jag lova! ojoj. ska ladda upp bilder da jag nar sverige och de snabba internetet. hann ocksa saga hej da till Aunt Christy's sister ordentliget. foljde med pa ett besok till hennes hus. kvallen agnades at lite packning och att kasra och machona kom och sa hej da till varan vardfamilj plus lite projektrapportsskrivning!

zambia zambia zambia. varmen, manniskorna, kulturen, allt-jag-skamas-inte-och-kan-dans-sjunga-kulturen ar verkligen ngt jag kommer att sakna, liksom hur ofta ar det aldre manniskor blir lite danssugna mitt pa dagen och bara kan fa ut lopp for sina danskanslor!. eller alla manniskor som halsar pa en pa gatan, eller killen som har tagit fasta pa att man ska vara dar sina kunder dar, han som cyklar runt pa sin cykel och saljer mobil top up kort och har en stor skylt fastspand pa cykeln. eller de som gar runt och forsoker salja allt ifran godis till glasogon till cdskivor pa busshallsplatsen!!
kommer sakna zambia jatte mycket! nu ar det en vecka kvar exakt i zambia. nagra dagar med nankonde, sedan nagra dagar med de svenska deltagarna da vi ska hitta lite grejer sedan det sista utreselagret alla 16 deltagare!

undra hur det gar for Hovards pass. efter flera veckors vantan. det ar en himla korrupt passorganisation har, fick han antligen sitt pass. dock hade jag gatt och blivit 10 ar aldre for enligt passet var han fodd 1976. vilken miss! masta varit en trott polisman som gjorde hans pass..!

bilder kommer laggas upp, som sagt, da jag nar ordning-och-reda-landet-sverige dar man har snabbt internet for annars blir man irriterad och ringer till internetsupporten och berattar hur mycket man betalar varje manad! (tur att min familj gar emot strommen och gav upp bredband for det gamla hedliga uppringningsvarianten :)

massa kramar fran zambia!

signerat
Martina Klemisch, Kitwe, Zambia

sista arbetsdagen i kitwe och zambia!

precis kommit hem efter den sista sista dagen for CINDI, var arbetsplats har i copparbaltet. sista dagen avslutades med att vi bjod pa "svenska fika" (ett uttryck som fick forklaras) och massa farvaltagande till alla pa kontoret. sedan inhandlades 100 st klubbor och sedan bar det av mot forskolan Twashuka. ni kan ju forestalla er sjalva hur exalterade 59 barn mellan 2 - 7 ar om de ska ut pa en utflykt med buss for alla titta pa ormar och reptiler och en bondgard!. helt galet! jatte kul att fa folja med! i bussen sjong de massa olika sanger hela vagen och barnet i mitt kna gav mig en riktigt avskedspresent pa byxorna - tur att man kan byta om!. pa plats skadade vi massa ormar och faglar o odlor. da agaren for djuren tar upp en av ormarna fran buren blir alla barnen jatte radda och tar flera steg bakat. sa klart sager han ne dom ar inte farliga. till och med eran lalare kan halla en. larareb ar i detta fallet sa klart jag! himla spannande. framat eftermiddagen blev jag lite modigare och holl jag till och med en phyton orm (hur de nu stavas) - stolt!

ikvall ska nankonde och jag pa middag hos en arbetskamrat. imorgon ska vi forhoppningsvis pa ett sk kitchparty. en fest som halls innan nagon ska gifta sig. det sags vara ett himla partaj!. sondag kl 10 ska vi ta bussen och aka de harliga 6 timmarna mot Lusaka.

Himla sorgligt att saga hej da till alla idag. fatt sa himla bra kontakt med alla pa jobbet och det ar ett himla roligt gang haft mkt kul med dem! men men sa ar livet!. nu dusch! ciao!

arresterad !

eller iaf nastan. igar var vi ute pa faltarbete i en kommun dar man ar rik om man kan ata tva mal mat om dagen. iaf pa vagen hem fran det passerar vi som alltid trafikpoliserna. ett litet minne tanker jag, tar ut min kamera fort o tar ett kort pa poliserna o deras lilla hus - det skulle jag inte ha gjort! varan bil blir stoppad och brian, foraren gar ut o talar med poliserna. efter en stunds pratade blir jag dit vinkad. nervost gar jag dit och polismannan hojer rosten och visar verkligen vem som bestammer.. du vet att du inte far ta kort pa poliser eller andra sakerhetsanlaggningar har i zambia? jag vet inte vart du kommer ifran men har far man inte det. jag kan kan beslag ta din kamera om jag vill och ta dig till polisstationen och fa dig arresterad och skickad i fangelse sa att du aldrig mer fa se ditt hem land.!!! jag ler lite osaker och forklarar att det ar bara en turistbild, ber sa hemskt mycket om ursakt och raderar aven bilden fran kameran. efter en stunds diskussioner far vi antligen aka darifran. val i bilen borjar jag skratta da jag inser hur fjantigt (enligt mig) detta var det finns sa mkt annat vettigt for poliserna att gora i detta land men nej nej ist valjer man att lagga tiden pa detta..

tur att de inte sag bilderna i kameran som jag hade tagit pa fangelseanlaggningen bara nagra timmar innan.. haha!

rhthdgrsktg

fel fel fel


oj oj oj, vilken dag!

lang dag, studiebesok pa SOS barnby idag. himla intresseant. fick folja med ut pa faltarbete dar de bestammer vilka barn de ska hjalpa eller ej. kommer tanka pa de tre barnen som sover med sin mamma pa jordegolvet med 5 filtar (filtarna raknades for att se om de var kvalicerade till att fa nagra nasta gang nagon skanker filtar) helst sjukt att se hur de bodde. det var bara lite av de vi fick se och uppleva idag..

kommer pa den brilljanta ideen att ga hem fram stan for de ar ju sa himla bra vader. nankonde tar bussen och jag knallar pa. insag att den ideen inte var sa smart da jag gar forbi tre killar som tyckte det var kul att folja efter en tjej som ar pa promenad. efter lite trakasseranden flyr jag in till en bar dar jag antagligen ser helt nervos ut, (vilket jag ju ocksa var) for bar managern kommer fram och fragar hur jag mar, jag forklarar mig vad som hant och sa klart ar det en gentleman och jag blir reskorterad hela vagen hem! detta ar inte mamma och pappa vanliga rader, kommer val aldrig lata mig ga ut igen..

kommer hem, gar och hamtar min tvatt pa baksidan av gasthuset. ser hur anut christi (hushallerskan) argar eller pa ren svenska sla sitt egna barn.. oj oj oj.. valdigt valdigt svart for sant.!!

kommer tanka pa barnen som sover pa jordgolvet da jag kryper ner i min (relativt) mjuka sang ikvall!.

nu ska min kara vard mamma anvanda datorn och eftersom det ar ungefar lika med lag har sa ar det nog bast att vara klar for idag.!

puss o kram

Lever igen!

Jag har varit magsjuk och det sager val allt. behover nog inte ga in pa ngra detaljer. trodde ett tag att jag skulle dyna bort dar ett tag men nu som sagt ar jag pa fotter igen och har fatt i mig lite frukost (!) och inser att det bara ar en vecka kvar har i kitwe. Nasta sondag tar nankonde och jag bussen till Lusaka. Sista veckan i zambia har det svenska deltagare pratat om att gor en utflykt medans de zambiska deltagarna besoker sina familjer. far val se hur det slutar. jag har ju tagit pa mig att kolla upp utflykter/safari.. det sista tre dagarna ar det utreselager i Lusaka da vi ska saga hej da till zambia och presentera vara projekt!

Igar var det syster-ysters-24 ars-dag! ett ar kvar till 25 sedan ar hon narmare 30 an 20. ojoj. det var ocksa dagen for den efterlangtande och planerade workshopen!. det blev kanon!. dock madde ju inte martina sa bra men holl ut till kl 14 sedan kasta jag in handduken och akte hem. det var bakning, matlagning, screen printing, dorrmatts-tillverkning och lite annat som stod pa schemat. dessutom avslutade dem med diplom/certifikat utdelning, dock ngt jag bara fick horas berattas for mig!

annars har veckan varit bra. nankonde akte till lusaka for att fa hennes visumran svenska ambassaden forra lordagen, jag spenderade storre delen av veckan sjalv alltsa.det var tankt att hon skulle komma
tisdag kvall men blev dock inte sa forvanad da jag fick ett samtal att det hade tagit langre tid an vanligt pa ambassaden  ngt strul var det med ngt papper,sa sent sent onsdag kvall anlande min efterlangtade Nankonde!. Saknat henne massor!

nu sista veckan ska jag passa pa att njuta sa mycket sa mojligt av zambia. av de sota bananerna, guava frukterna, alla glada manniskor, varmen, alla spontanitet och allt som landet har!. vi landar i stockholm 6 april och kommer till lidkoping 18.35 torsdagen den 9 april. sedan bar det av till umea tisdagen den 14 april!

massa kramar m.

Youth day!

Igar var det youth day har i zambia! det firades med att vi och cirka 900 andra ungdomar gick en parad fran staden till Freedom Park. dar forsatte festligheterna med dans, musik, rollspel och lite annat!. CINDI, min arbetsplats hade tryckt upp fina tshirts som vi stolt visade upp. en trott martina gick hem efterat medans nankonde besokte sin kusin. jag sag en film och lagade lite kak.

8 dagar kvar till varan workshop. kanner mig lite lagom stressad men sedan forsoker jag intala mig att det ju inte bara ar jag som haller i projektet.. imorgon ska vi till MEF och traffa lararna for workshopen. onsdagen, som var den nya dagen pa HIV/aids avdelningen var okej. dock ar det lite svart att verkligen fa gora ngt. det blir latt att man bara tittar pa liksom. det tycker jag ar lite trakigt. men men far aka ut i byar/samhall och besoka och traffa mycket manniskor. det ar himla intressant att se hur manniskor bor. vattenkranen pa garden, en skrap hog till granne, det ar lite svart att forklara man maste liksom aka till zambia och se sjalv. svart att forklara hur urindoften luktar och hur barnens leenden ser ut!. jag har nog borjat vanja mig lite ocksa. iborjan tyckte jag att allt var en stor misar vart jag an tittade nu jag har forstatt att dessa manniskor kan nog faktiskt vara mycket lyckligare an massa manniskor i svedala!

mitt nya kall ar guava frukten! - otroligt god. ha en bra helg!

kram

vad fet du blivit!

precis vinkat av Cecilia och Precious vid bussen. haller pa att smalta bort. det ar sa varmt. kanns som den varmaste dagen hittills. det ar cirka 35 grader det sager val en del. pratade med min kara mor igar som berttade att det var snoovader hemma. en liten skillnad dar.

igar var det internationella kvinnodagen. vi begav oss till Freedom Park for att titta pa festligheterna. det var verkligen fargstarkt! over tusen kvinnor gick i en parad dar de svangde pa hofterna och deras roster gav en sadan harlig sang! ibland blir jag sa trott pa den typiska svenska blyga sida jag har som forsiktigt star brevid och tittar pa medans den zambiska befolkningen inte har nagra problem med att sjunga o dansa. de vagar verkligen strala ut!! det ar ngt jag ska ta med mig harifran!

de ekonomiska problemen jag haft har de sista tva veckorna har nu antligen lost sig. det har ju egentlgen varit ett problem for alla deltagare. men nu har antligen alla fatt sina fickpengar fran sida/ciu/yaz. tanker inte skylla pa nagon bara skont att det antligen ar lost nu. sa igar blev det lite shopping pa markanden! hittade nagra fynd enligt mig sjalv. undrar hur lurad jag blev egentligen med overpriser och annat men hoppas de anvander pengarna till ngt bra!

vad kan jag mer beratta. hum.. kommit pa att jag kommer sakna detta harliga ibland kaotiska land nar jag lamnar det 5 april. tiden gar himla fort och det kommer bli mycket arbete nu med projektet. varan workshop ska vi har den 21 eller 22 mars. ar en hel del arbete som ska goras innan. tank er sjalva att det bara ar ett projekt att fa papper utskrivna..

nar vi besokte forskolan (det ar dar vi haller motena med ungdomarna som vi jobbar tillsammans med) traffade Vi Odetor (en tjej som pluggar socialt arbete och som gor sin praktik pa forskolan) det forsta hon sager nar hon moter mig ar: vad fet du blivit!. det ar ganska vanligt har att man pa pekar om nagon gar upp eller ned i vikt. vilket vi inte alls ar vana vid i sverige. dar det ar nastintill tabu att anmarka pa nagons vikt. eller iaf ibland. hur som helst tog jag inte at mig. tankte bara pa all dem som inte har mat nog att ata sig matta meddans jag bor i ett amerikanskt hus dar vi har mat i overflod!

jag blir standigt pamind om att jag bor i en overklassfamilj och medveten om misaren i zambia. pratade mycket med de andra svenska deltagarna pa lagret. vills som sover sju stycken i ett tva rumshus, eller det paret som maste ga en timme till busshallsplatsen sa fort de ska ta sig nagonstans eller de paret som bor i en familj enbart bestaende av ungdomar, och allt det kan innebara..aven da jag gar utanfor dessa hoga murarna och ser manniskorna pa gatan, de som kommer med trasiga skor, mannen jag sag som letade mat bland soporna, den flickan vid bussen med hennes blind mamma i handen. jag kommer inte kunna radda varlden pa tre manader, hoppas bara jag kan gora ngt som paverkar. bara ngt litet. jag borjar narmast och gar till hushallerskans barn. hon fragade mig iforrgar vad HIV/aids ar!

jag njuter har av landets sota bananer samtidigt som jag forsoker komma pa vad jag ska gora med min rastloshet!

martina

Livingstone, Lusaka, Viktoriafallen, Safari..

vart ska jag borja.. for tva veckor sedan akte jag och nankonde till lusaka och besokte hennes familj. det var jatte kul att se hur hon bodde traffa hennes familj och hennes vanner. det blev en del zambiskmat, ett biobesok (!) och manga nya ansikten att halsa pa. spelade aven basket med massa killar vilket var kul sa klart!

I Livingstone var det kanon,! himla trevligt att traffa alla svenskar och fa dela sina upplevelser. Viktoriafallen var helt fantastikska! Man blev helt dygblot, sa det var ju tur att jag lyssnade pa dem som hade varit dar forut, att jag inte skulle ha med mig min kamera..

Blev en liten safari ocksa, sag zebror, giraffer och lite andra djur. mycket roligt!

nu ska snart cecila och precious komma hit. de ska sova har. ska bli himla nice!. lite stressad for vi maste aka o mota dem nu men hinner nog skriva mer en annan dag.

mamma jag har foresten fatt paketet. tack tack tack,. kommer bli manga barn som blir glada over mina gamla klader och leksaker!. da jag skulle hamta ut paketet, ja vad ska jag saga, vilken upplevelsa det var inte bara att ta paketet och ga nej nej. berattar om det en annan gang!

skot om er dar hemma!

massa kramar martina

RSS 2.0