Buchi!



Buchi!

Det ar ingen film. Det ar Zambia.

Fattigdomen ar en del av vardagen. Mina sma vardagsproblem ar som en piss i havet i jamforelse med vad storre delen av zambias befolkningen far genomlida dagligen. Samtidigt som ineffektivitet kan gora min galen kan jag gladjas at det vanliga leenden jag far pa gatan. Jag blir frustrerad over att allt, iaf enligt mina ogon, tar sa himla lang tid,. Jag som vit blek svensk vasterlanning ar inte van vid detta fargstarka land dar begravningar ar en del av vardagen, en av de kanske med vanligaste sociala sammankonsterna man har har, och att det inte finns nagon busstidstabell och inte heller nagon fungerande klocka. eller det kanske det visst finns? ibland kanns det som om alla har slut pa batterier i klockan for jag verkar alltid komma 30 min -  1 timma for tidigt men kanske jag gor de hemma i svedala ocksa. vad vet jag. vad jag dock vet ar jag glad over att fa vara har. fa se detta land forma mig. ge mig nya tankar och varderingar. kanske jag en dag inte blir arg om jag star hemma och topzen ar slut.. som en bortskammd 21 aring fick jag idag se ngt som jag trodde var ett minne fran kringstiden men som i sjalva verket var sjukhuset. nankonde haft lite problem med sin mage och vi gick for att fa blodprovsresultaten. Aven fast det star en stor skylt med stora bokstaver att man inte far ga in i labbet far vi sa klart gora det. tror tyvarr det berodde pa att jag var med. forst trodde mannen i den vita rocken att vi inte horde ihop men nar jag informerade att jag inte var sjuk utan bara var med flickan som stod brevid mig, dvs nankonde, som han for 10 sek sedan hade fragat vad hon ville ha hjalp med, det var forst da det borjade det handa grejer och vi fick vipps folja med in i labbkorridoren och inte nog med det in i labbrummet. nar kommer jag se de varsta jag sett? ingen aning men forstar absolut inte hur man kan bedriva nagon som helst undersokning av mikroorganismer i en miljo dar de maste krylla av dem. finns gud? isf sa gude gud hjalp dessa manniskor! Mitt hjarta bloder av att behova se pa men jag vill och ska absolut inte bluda for detta ar verkligenheten. valkommen en andra gang. jag kan tanka mig att jag bara star pa troskeln, for mer finns det att se.. labbet paminde om Dalangens lokaler i kemi under hogstadiet. en gasbrannare stod pa golvet och det var allmant skitit. ar inte ens nagon ide att forsoka forklara mer. kan inte beskriva skriken jag horde fran vaningen under, kon av manniskor i vantan pa vard eller mamma med barnet i sin famn som satt och grat pa ett satt som bara kan betyda att hon just maste mist en manniska i hennes narhet..

Hur har eran lordagsformiddag varit?

utskallning och annu inget visum..

igar tog jag bussen sjalv in till stan. efter manga om och men med en batteriniva pa 10 % hittade jag Kazra och Manchona, det andra paret har i Kitwe och anna varan chef. Vi tog bussen till Ndola for att mota cecila fran luanshya. For att gora en lang historia kort. Kommer in pa det dar regionskontoret nagra timmar senare. Jag ar lite stressad och vill skynda pa detta for vi ska ha ett mote med ungdomarna i buchi kl 14.00. Vi far traffa en man i vitskjorta och lamnar fram vara pass. (Vi har alla tre olika datum pa vara visum for vi kom alla pa olika dagar till zambia.) Cecillia borjar. - Du masta vanta nagra dagar med att fornya ditt visum, kom tillbaka nasta vecka. Cecilia uttrycker sin frustation med den suck. Jag lamnar fram mitt pass samma kommentar. kom tillbaka nasta veckan. Aven jag suckar. tanker att varfor har anna inte tagit redan pa detta sa vi hade sluppigt aka en timma i en trott buss och dessutom sa maste vi komma tillbaka nasta vecka. Mannen i den vita skjortan borjar skalla pa mig. - Varfor ar du upprord? Varfor ar du upprord? Du ar inte har olagligt annu. bla bla bla. Blir helt paff. Utskalld av en mann som tror att han ar sa mycket battre an mig bara for att han har massa fina marken pa sin skjorta. Vilken upplevelse.!

Sa nu har jag provat pa att bli utskalld har i zambia och har annu inte fornyat mitt visum (fornya innebar att de satter en ny stampel i passet, nara pa att sno stampel och gora det sjalv dar pa kontoret da stampeln var cirka 60 centimeter ifran mig..kom sedan pa att de nog skulle kunna satta mig i fangels for det). Annars ar allt bara bra! Kom sa klart for sent till motet i Buchi men vad ar 50 minuter sent?! Motet hade ju inte ens borjat an.. haha!

Ha en bra helg!
puss och kram klemisch

allt tar sa laang tid..

ibland blir man valdigt frusterad har. allt tar valdigt lang tid ibland. vissa kommer inte i tid till moten men har bestamt, ibland struntar vissa manniskor att komma. man vet inte vart man ska ga for att fa sitt visum fixat. ingen vet, ingen har koll. men antligen efter endel samtal och fix sa ska detta med visumet nog forhoppningsvis losa sig imorgon.

varan korrdinator (hur det nu stavas..) kom tva timmar forsent till motet i stan forsta helgen. i sondags skulle hon komma pa besok till familjen. vi satt snallt hemma och vantade. ingen anna kom.. hum. nya utmaningar verkligen. lite svart att acceptera detta. ibland vill jag bara skynda pa allting och skaka om dem som staller till det, tror dock inte jag riktigt att har ratt till det. de flesta skulle nog bara skaka pa huvudet och kalla mig en stressad vit skandinav eller natt!. far val bara forsoka anpassa mig och ratta mig i ledet - onska mig lycka till! Ne det gar faktiskt ganska bra det ar bara ibland om talamodet tryter. tex da man sitter och vantar pa att regnet ska sluta sa man kan borja jobba.. galet!

denna veckan ar den sista pa forskolan. pa mandag gar vi vidare till en annan avdelning inom CINDI, utbildning, ska bli spannanden det ocksa. efter tre veckor gar vi vidare och byter vi igen for att spendera de sista veckorna inom HIV/aids-avdelningen.
 
undrar vad som hander i helgen. jag och nankonde blir sjalva da familjen ska till sydafrika. det ar vi och aunt christy, alltsa hushallerskan som ar kvar har hemma. kanske kan passa pa att ge aunt christys tre barn en simlektion i poolen! hittills har jag spelat fotboll med hennes sma barn och malatmed mina fargpennor. forsokte spela kort med den aldsta flickan dock hade hon ju aldirg hallt i en kortlek forut men vi lyckades spela finns i sjon. vi far val se hur helgen blir!

saknar kaviar annars ar allt bra!. puss hej

fodelsedag och mini-semester!

Da har man gatt och blivit 21 ar. Kanns ju helt annorlunda nu nar man strostar runt som en 21.aring, livet ar ju helt annorlunda - eller inte. Tordagen spenderades med att jobba med varat egna projektet och ta emot en del telefonsamtal. Ngt som skiljer fran sverige var att det manga halvbekanta manniskor som ringde ocg grattade.! Inte van vid det riktigt men det uppskattades fran min sida.! pa eftermiddagen blev jag overraskad med en stort chokladtarta fran familjen, tartan hade fin text med bla bokstaver av mitt namn - kul!. Fick aven nagra ljus och en fin zambiska traram av familjen. Av Nankonde fick jag ett par nya flippfliopps vilket behovdes efter som mina egna gatt sander och ett armband!.

Igar lordag motte vi ett annat par, Erika och Bertha inne i Kitwe (som ar har med deras jobb tills tisdag) innan vi tog bussen till Luansya for att mota Cecilia och Precious! Natten spenderades hos dem. Bra for mig att  aka till andra vardfamiljer. Vi sov fyra stycken i en dubbelsang, inget varmvatten, massa myggor och inte en korrekt fungerade toalett.. Det finns alla olika sorters familjer och standard pa bostader har!. Nu ar jag tillbaka i Kitwe och har precis tagit mitt dagliga dopp i poolen. Hushallerskan gick forbi med en hona i handen da jag simmade forut, tror det blir kyckling till middag!. Nankonde kampar duktigt pa med att lara sig simskonsten!.

Hoppas min alskade far hade en bra fodelsedag och att hammaren kommer till pass i hyllingsund-byggandet! Den dar 9-rattermiddagen hade jag garna varit med pa!

massa kramar,
eran martina

72 stycken sma barn!



Innan lunchen ska allas sma hander tvattas. Nishima som ats med handerna, ar ett slags rissom ar klibbigt, smakar inte sa mycket i sig men ar helt okej till sas och tillbehor. Sa for larana nankonde och martina blir det nishima och kott/kyckling eller vad de nu ar till lunch varje dag..!!

Pre-school!



Nankonde och jag har egna lektion har i fullfart genom sang lara vara kara barn att man ska slanga sprak i papperskorgen! (I bakgrunden Odetor, praktikant pa CINDI.)

Nankonde!



Mina fina Nankonde!

klader, skor och leksaker bortskankes.!

om man kanner att man har lite saker att ge bort kan man valdigt garna fa skicka dem hit till mig i zambia. jag ska over min doda kropp se till att det kommer till ratta och till nytta. usch det finns sa manga, for manga som jag vill hjalpa.!

Borjade grata idag. vet att det verkligen inte ar mig det ar synd om men kunde inte halla tillbaka. kande mig lagom fjantig efterat men jag ar val inte mer an manniska. vi var ute i omradet runt pre-school. stallde fragor och kontrollerade hur barnen pa dagiset verkligen bor - sa skrammande!. fulla man, inget vatten, 13 personer sovande i samma hus, endast ett mal mat om dagen, foraldralosabarn, pappa dod, make otrogen, astma.. listan kan goras lang. detta var bara lite av vad vardtagarna till forskolabarnen berattade om. men bara grejen att det ar skitigt och smutsigt overallt, sprids massa sjukdomar och det ar verkligen inte halsosamma forhallanden!! det ar ett tufft liv manga manniskor lever. beundrar dem verkligen! Jag som kan bli irriterad for att mamma birgitta inte kopt tillrackligt med mjolk - valkommen till verkligheten martina!

om nagon till hjalpa:

adress: 21 chishimbaroad, packlands, kitwe, zambia
lur; + 260 (0) 927 827 8006

busstrejk!

Igar strejkade alla bussar, eller jag vet inte om man kan kalla dem bussar, men det blaa sma minibussarna som transporterar manniskor runt omkring i staden.! som tur var hittade vi en som tjuvjobbade. Nankonde sa att de som inte foljer reglarna o strejkar nar alla andra gor de kan bli stenkastade, sjalva minibussen alltsa.. var ganska radd for att det skulle handa nankonde da hon var tvungen att aka hela vagen in till stan meddans jag akte till dagiset ensam. hennes bror ar sjuk sa hon var tvungen att skicka pengar till honom, som tur var kom hon oskadd till dagiset vid lunchtid..

inatt var det storm, regnade sjuk mycket och blixtrade jatte mycket. aldrig i hela mitt liv blivit radd for blixtar forut men det blev jag faktiskt inatt. det var sa himla hogt. man kunde liksom inte hora sig sjalv andas, helt sjukt! trodde inte de kunde blir sant ljud!. maste varit himla nara!.

manga av barnen pa pre-school, jag hur ska jag forklara, det ar fattiga. det har inte ordentliga skor; trasiga, for stora, for sma. finns alla alternativ - tyvarr.! vissa har skoluniformen andra inte. kl 15 ar det dax for barnen att ga hem. ibland kommer vissa foraldrar sent. ibland valdigt sent, en timma eller mer och ibland kommer de inte alls. vissa barn blir hamtade av syskon, nagra som bara ar ett par ar aldre eller jamngamla med det sjalv barnet..

skot om er! puss hej

Helgen; bbq, misslyckande, marknad i byn, simlarare, matlagning, muffins

Helgen har varit kanon! fredags kvall blev det lite bad i poolen. forsoker lara nankonde att simma. det flesta har kan inte simma. finns ju liksom inget hav har. finns vissa mindra sjoar men dit har inte alla mojlighet att aka. gick hyfsat. behover bara ova lite till med benen. kommer vara en galant simmare nar hon kommer till Umea. I lordags var det dax att traffa anna koordinatorn for kitwe. sa alla tre paren inklusiva anna skulle ses i stan kl 10. Anna kom kl 12.15. valkommen till zambia sa jag till mig sjalv. lite rund vandrig i stan, at grundnuts i parken och kollade in markanden. blir manga blickar och mycket strikande pa bemba (det lokala spraket man talar pa denna delen av zambia, finns over 70 sprak) vit manniska. marken eller ytan man gick pa kanske man ska saga, var fantastiskt. plankor lag att ga pa, dansackar, det var helt enkelt ett projekt i sig att ga med mina flippflopp bland vatten, skrap och skrikande kopman! valdit kul och spannande att se!.

Aven lyckas med ett misslyckat forsok att baka muffins. men sa klart var jag tvungen att prova igen igar och da var muffinsformeln slut en timma senare.. igar eftermiddag var det grillning och bad i poolen. Kazra och Manchona (det andra paret bor i narheten) kom forbi och provade poolen. 

Nankonde min parkamrat bor i Lusaka, huvudstaden, hon ar 22 ar (vi ar det yngsta paret av alla) fyller ar pa julafton, hon gillar att lasa och laga mat, har tre broder, pluggar ekonomi men har nu ett studieuppehall, bor forutom med sina broder ocksa med sin mamma. hennes pappa gick bort for nagra ar sedan. vi har jatte kul med varandra faktiskt! kanns bra att man alltid har nagon att fraga da man inte forstar dessa zambiska traditioner alltid! bla sa fick jag hora igar att jag kastar vatten pa den som fyller ar, vilken som hekst todpunkt pa dygnet! - for val se pa torsdag!

// martina, kitwe

avslojande..

Halla halla! Mandag och andra veckan i Kitwe och med cindi. Ska snart ivag till dagiset innan det tankte jag beratta lite hur vi bor. Bilden alla har av Afrika (for det ar valdigt latt att generallisera en hel kontinent, vilken jag gjorde innan jag reste hit) ar att det ar fattigt, smutsigt och dant. Det stammer ju till viss del. Stora delar ar det extremt fattigt. Ute p[ landsbygden blir ens bild liksom bekraftad. Nu har ju alla det inte sa har.. Familjen Mutati's hem och mitt och nankondes tillfalliga hem ar ett av de battre. Kan ju avsloja att det har ett lyxigare och mordernare hem an vad det flesta svenska har. Deras pool, hembitrade Christina, fyra bilar var av en ar en jaguar, tradgardsmastare, deras stora hus och gasthuset dar jag och nankonde bor ar bara nagra exempel. nar jag tankte att jag skulle vara den del av YPD tankte jag att jag skulle fa ta del av det verkliga zambia. Detta levnadssatt ar ju lite ovanligt. Dock kan man inte valja familj och de kan inte valja mig heller. Forsta tanken var schysst stalle, trevligt!. det ar ju valdigt bekvamt med varmvatten och kylskap liksom det ska jag inte sticka under stolen med. andra tanken blev nastan lite skuld. varfor ska jag ha det sa bra?! och varfor jag har en kamera och mobiltelefon?! kostanden for det skulle kunna tacka flera barns skolgang!! tror nog jag kan lara mig ngt pa det har med. bla hur man inte ska vara mot ens tjanstefolk.. jag har pratat mycket med aunt christina, hushallerskan. hon bor pa tomten och aven hennes barn. ett av mina egna projekt ska bli att fa kontakt med hennes tre barn varav tva inte gar i skolan.. hittills lyckas presentera mig och kasta boll med den mellersta pojken..

RSS 2.0