foralskelse..

trott efter en lang dag men glad. just nu vantar vi pa middag. pa cindi idag hade jag och nankonde ungefar en likadan dag som igar, forutom att vi hade ett mote med direktoren. vi foljde med bryan och jones till olika zoner runt kitwe. dar presenterade de CBO, det ar community base orginisation, tror att det stavas sa. iaf kanns sa konstigt att man blir behandlat annorlunda an de andra, vi far sitta pa stolar medans de andra pa det harda betonggolvet.. igar nar vi var ute gav bryan mig hans jacka, tankte val inte mer pa de, hade den i knat. sedan fick jag reda pa av nankonde att han gav mig den for att jag inte skulle visa mina knan, sant man inte riktigt tanker pa..

det ar sjutk varmt, speciellt idag, galet. aven tankt pa att det ar massa massa folk overallt, pa gatan, i stan, pa landsbygden, overallt. fragade en taxiforare hur manga som bodde i kitwe han svarade nagra tusen..

kan avsloja att jag gatt och blivit lite foralskad, eller jag pa ett visst satt iaf. kan inte slappa alla barnen pa forskolan igar! finns i huvudet jamt! glad att vi ska dit och jobba pa riktigt med att lara ut och leka pa torsdag..!!

en annan sak ar att detta med att komma i tid och att halla tiden inte riktigt ar hemma som i svedala. nej nej. har kommer man lite nar man vill. lite svart att forst den installningen ibland. tur att nankonde inte sa sadan! tanker mer som mig!. jag kan latt bli rastlos och har tar det ofta valdigt lang tid innan ngt hander. hela systemet ar trogt. fborjar lara mig att forsoka slappa lite pa mina svenska normer men det kravs lite av en..

det ar lag har pa att ha sakerhetsbalte, men bara i framsatet, helt galet. iaf, pratat med nankonde igar och jag hade ett ganska stort leende pa lapparna idag da vi satt i baksatet bada tva och hon tog pa sig baltet helt sjalvmant - nojd! vi akte med varan vardpappa i bilen igar morse. (det ar ofta poliser langs vagarna som bla kolla sakerhetsbaltet,) han, unle francios vard far, hade dock inte pa sig detta utan tog pa sig baltet forst nar han sag kontrollen, vilken polismannan upptackte. dock kunde vi aka darifran efter cirka 5 sek nar de sag att det var brodern till finansministern i zambia som korde.. vilka osynliga lagar..

martina


Camp in Ziavonga!

det var verkligen vart 53 timmar for att komma till siavonga och zambia. motorn kranglade i sthlm sa det blev overnattning i sthlm, arlanda och sedan en natt i addis ababa i ethiopia.  anlanda antligen till lusaka da efter en viss omvag och blev mott av chris som arbeter pa YAZ organisationen CIU sammarbetar med. Han tog mig till bussen med alla andra svenskar och min parkamrat Natkonde, jatte trevlig tjej fran Lusaka zambias huvudstad.

Lagret i siavonga var jatte kul! larde kanna alla zambiska deltagare och fick aven prata lite svenska, aven om man skulle prata engelska sa mkt som var mojligt.. blev det liksom en viss kontrast till att spenderat natten pa Hilton i addis fran att spendare natten i siavonga och det forsta jag gjorde var att fa upp en groda ur vaskan ist for mitt lypsyl.. man lar sig ngt nytt varje dag. och det blev att stanga vaskan..

efter fyra dagar med ovningar, lekar, mat, besok pa krockodilfarm, battur och massa annat blev det busstur mot copperbelt and Kitwe dar jag ar nu. Jag och natkonde kom till en jatte bra vardfamilj. inte sa jatte zambisk kanske men det gor inte sa mkt. kan beratta mer om det en annan gang.

forsta jobbdagen idag, mandag, cindi. childen in distress. jatte intressant. detta ar verkliga zambia. kommer nog bli svin bra. besokte en forsola. jag och natkonde fick ganska stor uppmarksamhet. dessutom att jag var vit gjorde det nog extra spannande.!

antligen kunnat smss mor och far och syster dar hemma. inte haft tillgang till varken interneet, telefon eller pengar for den delen. men nu antligen mitt zambiska nummer ar +260 (0) 97 827 8006

sangen vantar! ulale bwino!

avresa måndag kl 20.00 arlanda

just det nu på måndag 19 januari  tar jag tåget till sthlm för att flyga därifrån. efter cirka 24 h är jag framme med mark under fötterna i lusaka, zambias huvdstad. i veckan jag har varit på kurs i sthlm och fått lära mig mera om YPD, lyssna på föreläsning om HIV/aids på noak ark, första hjälpen kurs och massa annan information och dessutom fått lära känna alla andra deltagare som också ska åka. det är åtta stycken till zambia och åtta stycken till kambodja och även fått svar på alla mina tusen frågor. eftersom jag kom in lite sent så kommer jag flyga ner tre dagar senare än övriga deltagare. många ser de som att det skulle vara jätte jobbigt och tung grej jag gör däremot inte så stor grej av saken. i helgen blir det packa, börja knapra malaria medicin och njuta av kylan (ljug) och ladda inför måndag. får väl se vart jag hamnar i zambia och hur bra internet tillgången är. återstår att se, men hoppas på att kunna skriva lite och berätta hur jag har det söderut!

varför åka till zambia i afrika när man kan bo i sverige, käka chips i soffan och kolla på tv hela dagarna?

varför inte? det finns massor av anledningar! skulle kunna skriva en hel bok! jag har massor av mål med själv utbytet. kanske inte kommer uppfylla alla med det är bra att ha ngt att sträva emot. tror jag kommer utvecklas väldigt mycket som person, lära mig massor om zambia, få förståelse för att det inte är självklart med mat på bordet, lära mig att göra ett projekt, bo i en annan familj både i zambia och i sverige (umeå), hoppas bli mindre ytlig och att livet inte ska prägas av massa saker utan ist upplevelser och erfaranheter, tror jag kommer få uppleva massor av nya saker som jag aldrig annars hade fått göra, med mera med mera, nöjer mig med det jag skrivit hittills och jag tror som alla förstår att det finns massor av mer saker, bara att tänka lite så förstår man.


zambia





Yta, km2 752 000
HuvudstadLusaka
Befolkning 2005, miljoner11,5
Förväntad befolkning 2015, miljoner13,8
Befolkningstillväxt per år, cirka 1,9
BNP/invånare (USD ppp* 2005)1 023
BNI per capita/tillväxt 1990-2005-0,3
Det sammanlagda biståndet från alla länder i miljoner USD, 2005945
Det sammanlagda biståndets andel av BNP 2005 (procent)13
Läskunnighet bland vuxna 1995-2005 (procent)68
Förväntad livslängd (2005)40,5
Förväntad livslängd (1970)46,3
Barndadödlighet per 1 000 barn 0-5 år (2005)182
Barndadödlighet per 1 000 barn 0-5 år (1970)181
Antal läkare per 100 000 invånare12
Andel med tillgång till adekvat sanitet (procent)55
Andel med tillgång till rent vatten 58
Andel som lever med hiv/aids i åldersgruppen 15-49 år17
Ranking i Human Development Report 2007, av totalt 177 länder165
(Sverige6:e plats)

Källor: Human Development Report 2007 och 1998. *ppp= purchasing power parity
(dvs. köpkraften beräknad med hänsyn tagen till växelkursen - ett värde som används för jämföra levnadsstandarden i olika länder). BNP/invånare i Sverige 32 525 USD (ppp) 2005.


vad är detta för grej ?

Vad är YPD:

Youth Partners in Development (YPD) riktar sig till dig mellan 21 och 26 år som i framtiden vill arbeta med internationella frågor. Genom YPD utvecklas din förmåga att arbeta i grupp över kulturgränser och du får praktisk erfarenhet av arbete med utvecklingsfrågor.


Kambodja och Zambia

Utbytet pågår under sex månader. Du tillbringar catre månader i utbyteslandet och ca tre månader i en kommun i Sverige.Under hela utbytet delar du din vardag och ditt boende med en utländskdeltagare, din parkamrat. YPD genomför du tillsammans med en grupp om 32 personer, 16 deltagarefrån Sverige och 16 deltagare från utbyteslandet. Ni bor i värdfamiljeroch volontärarbetar i lokala projekt. Dessutom utformar du tillsammansmed din parkamrat och andra utbytesdeltagare ett egetutvecklingsprojekt.


Parkamrater

Deltagarna i YPD bor och arbetar tillsammans i par om två.Parkamraterna är varandras nycklar till att leva vardagsliv i ett nyttland på ett främmande språk med en ny kultur.

Boende

Bådei Sverige och i utbyteslandet bor deltagarna hos en värdfamilj. Därupplever parkamraterna tillsammans landet och kulturen på närahåll. CIU samarbetar med värdkommuner runtom i Sverige och en deltagare bliraldrig placerad i sin hemkommun. Även de utländska deltagarna byterort under YPD i utbyteslandet. Tillsammans med värdfamiljen leverdeltagarna vardagsliv och blir en del av den lokala samvaron.


Volontärarbete

Tre till fyra dagar i veckan volontärarbetar deltagarna. Tidigare år har de bland annat arbetat inom lokala utbildnings- och miljöprojekt.


Projektarbete

Medutgångspunkt i de lokala förhållanden som råder i värdkommunen skapardeltagarna ett lokalt utvecklingsprojekt. Deltagarna har tillsammansmed sin parkamrat ansvar för planering, genomförande och utvärdering avinsatsen. En begränsad budget för att genomföra projektet ingår i programmet.

Notis: texten är lånad från ciu:s hemsida


Välkomna till martina´s blogg!

här kommer jag skriva och berätta om mitt utbyte med zambia och sverige. själva utbytet är genom ciu, centrum för internationellt ungdomsutbyte med finansiell stöd från sida. här kommer jag alltså beskriva vad jag upplever, lär mig och hur det är att komma till zambia som svenska tjej där allt inte är så givet som i sverige - mycket nöje. / martina

RSS 2.0